Trainers

Mila de Koning
Marga Gooren

Datum

16 mei 2018

Prijs

9-weekse training
€ 1295 Inclusief trainingsmateriaal en btw.

Online training: € 895
Inclusief 2 workshopdagen, trainingsmateriaal en btw.

Intensive
Voor deze geheel verzorgde 3-daagse training betaal je 1597 euro incl. BTW Neem je een collega/vriendin mee dan betaal je ieder 1447 euro incl. BTW

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Alle artsen zijn welkom, ook artsen i.o. Deze training is tevens online te volgen. Je hoeft dan alleen in Amsterdam aanwezig te zijn tijdens de twee workshopdagen.

Accreditatie

Geaccrediteerd voor 8 punten door Cluster ABC1. Medisch specialisten kunnen dezelfde hoeveelheid accreditatie-punten krijgen via de 25% regeling waarbij het is toegestaan 25% van de accreditatiepunten te behalen buiten het specifieke vakgebied.

Meer informatie

Je kunt je vraag stellen via het contactformulier .

Alle data op een rij Aanmelden

editie mei 2018 - intensive

Woensdag 16 tot en met 18 mei 2018.
Op 16 mei, ben je welkom vanaf 09.30 uur, start programma om 10.00 uur. 18 mei eindigt het programma om 16.00 uur.
Locatie: op een fijne plek centraal gelegen in Nederland.

Oktober - december 2018 (de online training loopt parallel aan de live training)

Data: dinsdagavonden 16, 23 en 30 oktober, 6, 13 en 27 november en 4 december 2018.
Tijd: 19:00 - 21:30 uur.
Workshopdag 1: dinsdag 20 november 2018 van 10:00 - 17:00 uur.
Workshopdag 2: dinsdag 11 december 2018 van 10:00 - 17:00 uur.

Inhoud van de training

De arts houdt van zijn vak, blijkt uit onderzoek. Maar ook blijkt, dat hij of zij een hoge werkdruk ervaart: 70% zegt wel eens last te hebben van signalen van overspannenheid zo blijkt uit onderzoek van Movir. Stress vermindert de kwaliteit van het artsenwerk, aldus een overzichtsartikel in The New York Times.

Tweeledig doel

Deze cursus dient een tweeledig doel: de huisarts leert mindfulness voor zichzelf toepassen waardoor rust, effectiviteit, kwaliteit en plezier in het werk worden vergroot, én hij of zij leert waar de patiënten baat kunnen hebben bij mindfulness, hetzij aangereikt in de eigen spreekkamer, hetzij als verwijzing naar een training door een professionele mindfulnesstrainer.

Ik heb geleerd om bewust tijd te nemen voor mezelf. Dat geeft rust. – Lonneke, psychiater

Mindfulness vind ik heel praktisch. Het helpt me om rust en balans in te bouwen in mijn werkdag en maakt me veel aandachtiger. Mijn omgeving vindt mij er veel meer ontspannen uitzien en zo voel ik me ook! Harold, – Harold, internist

Stressreductie en toename werkplezier

Mindfulnesstraining is voor stressreductie en vergroting van veerkracht. Maar mindfulness biedt meer: door bewust met de aandacht te leren schakelen ontwikkel je meer effectiviteit in werk en de rest van je leven, en vooral: meer plezier.
Je leert van moment tot moment aandachtiger te zijn, waardoor fouten verminderen en efficiëntie vergroot, maar je er ook met onverdeelde aandacht voor iedere patiënt kunt zijn, waardoor het consult sneller en bevredigender kan verlopen.

Mindfulness voor patiënten

Daarnaast leer je in deze training wat mindfulness bij sommige klachten kan betekenen. Bijvoorbeeld bij stressgerelateerde- of stemmingsklachten. Of bij vragen tegen de achtergrond van palliatieve zorg, zoals vragen rond chronische ziekte, ouderdom of rouw.

Evidence Based

Het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma is evidence based voor vermindering klachten, toename veerkracht en welbevinden bij non-specifieke deelnemersgroepen alsmede bij groepen met specifieke klachten.

Recent is er in het Britse H&W een pilotonderzoek gepubliceerd over effecten van mindfulnesstraining voor huisartsen. Vooralsnog luidt de conclusie van dit onderzoek als volgt: het onderzoek toont aan dat MBSR voor huisartsen kan resulteren in minder burnout symptomen en verhoogde werkbetrokkenheid en welzijn. Klik hier voor het volledige artikel.

Ik neem nu een ademruimte tussen twee consulten in. Door even stil te staan bij mezelf kan ik me ook weer beter richten op de volgende patiënt. – Jan, huisarts

1 Landelijk onderzoek naar langdurige stressfactoren bij huisartsen. Nieuwegein: Movir, november 2012, p. 30.
2 Zie voor een overzicht van de effectiviteit van mindfulness de website aandachttraining.info

Programma

Het grootste deel van de cursus (zeven sessies) bestaat uit het beoefenen van mindfulnesstraining op ervaringsniveau. Onderdeel hierbij is zelf dagelijks aandachtsoefeningen doen.

Aandachttraining gaat om het leren (h)erkennen van stress en het trainen van opmerkzaamheid en bewust zijn in stressvolle situaties zodat automatische gedrags- en handelingspatronen doorbroken worden en er een bewuste respons gegeven kan worden op de stressvolle situatie. Dit word gedaan door tijdens de dagdelen per thema theorie en oefeningen aan te bieden en daarnaast oefeningen mee te geven die thuis en in het werk toegepast kunnen worden.

De twee workshopdagen worden gebruikt voor theoretische verdieping, oefening en reflectie op de werkpraktijk. Tijdens deze dagen van de cursus wordt ingegaan op onder andere onderstaande thema’s:

 • Mindful Leiderschap; aandacht voor opbouwen van effectieve werkrelaties met collega’s, mindful communicatietechnieken inzetten ten aanzien van conflicthantering
 • Mindful Dokteren; effectief luisteren en communiceren met patiënten, opbouwen van een effectieve behandelrelatie.
 • Mindful Leven – aandacht voor work/life balance, hoe voorkom je burn-out en compassion-fatique

Plus er zal aandacht zijn voor:

 • Effecten, onderzoek en toepassingsgebieden van aandachttraining
 • Hoe verhoudt aandachttraining zich tot andere behandelingsvormen – mindfulness als behandelinterventie
Tijdsinvestering

Naast het volgen van de bijeenkomsten wordt van de deelnemer verwacht dagelijks tijd vrij te maken voor aandachtsoefeningen en bijbehorende literatuur te lezen.

Deze training online volgen?

Wil jij wel meedoen met deze training maar zijn de 7 wekelijkse bijeenkomsten voor jou tijdstechnisch niet haalbaar? Dan kun je er ook voor kiezen deze training online te volgen. Je hoeft dan alleen in Amsterdam aanwezig te zijn tijdens de twee workshopdagen, De rest van de training volg je wekelijks online parallel aan de live training en de workshopdagen volg je gezamelijk. Je ontvangt dan ook de 8 accreditatie punten. Je ontvangt de cursusmap en de mindfulness oefeningen digitaal. Iedere les bevat video en audio materiaal waarin de thema's van de training uit worden gelegd. Bij de start van de training heb je eerst een online bijeenkomst met de beide trainers. Tevens krijg je online coaching in een Facebook groep en in live online sessies met de trainers. In het aanmedlformulier kun je aangeven of je de training online wenst te volgen. Voor nadere vragen kun je contact met ons opnemen.

Programma Mindfulness Intensive – 3 volle dagen op een fijne locatie centraal gelegen in het land

In dit intensieve format van de mindfulness training komen alle grote thema’s aan bod die ook in de 8 weekse training aan bod komen. Door het intensieve format ontstaat er ruimte voor een verdiepende ervaring van wat mindfulness kan brengen. Er is tijd voor reflectie en verstilling. Deze intensive helpt je te leren stoppen als je al een poos aan het rennen bent. Zodat je stress patronen gaat leren herkennen en handvatten aangereikt krijgt om automatische gedragspatronen te doorbreken. Na de intensive krijg je handvatten aangereikt om het geleerde vast te houden en te integreren in het dagelijks leven.

Cursusmateriaal

Bij de cursus hoort het werkboek Mindfulness voor artsen – werken met meer rust, balans en focus van Marga Gooren en Mila de Koning, audiobestanden en een literatuurmap.

Aanbevolen literatuur

 • Segal, Z.V., Williams, J.M.G., en Teasdale, J.D. (2004) Aandachtgerichte cognitieve therapie bij depressie. Uitgeverij Nieuwezijds. (ISBN 90-5712-191-3)
 • Jon Kabat-Zinn 2014. Gezond Leven met Mindfulness. Effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress. Uitgeverij Altamira (ISBN 9789401301534)

Voor wie

Artsen, werkzaam in eerste en tweede lijn, artsen in opleiding zijn ook welkom.

Ontmoet de trainers

 • 7 portret Mila DSC0097zw
  Mila de Koning

  Mindfulnesstrainer

  Mila de Koning

  Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

  ‘Via de mindfulness is er een verbinding tussen mijn persoonlijke interesse en passie en mijn werk gekomen, een training waarbij de reguliere gezondheidszorg eindelijk de kracht van meditatie heeft ontdekt en effectief bevonden. Ik geef al jaren mindfulness training, workshops en coaching aan verschillende doelgroepen. Zo geef ik ook een speciale mindfulness training aan mensen met angstklachten, aan artsen en aan hulpverleners. Nog steeds geef ik de training met veel passie en plezier. Het geven van de training doe ik met recht met hart en ziel.

  Daarnaast ben ik verbonden aan het Centrum voor Mindfulness als hoofddocent aan de opleiding tot mindfulness trainer en geef ik supervisie aan mindfulness trainers.

  Mindfulness heeft mij persoonlijk meer rust en ontspanning in mijn (hectische) bestaan gegeven. Waar ik voorheen soms het gevoel had geleefd te worden en bekneld dreigde te raken tussen mijn verschillende werkrollen, huishouden en het moederen over 2, nog kleine, kinderen ben ik nu meer gewaar van de rust in mijn dag, de momenten die ik met aandacht creëer en ik volledig aanwezig ben bij dat wat ik doe. Hierdoor ben ik in staat meer te genieten en in het midden van alle drukte de stilte met mij mee te nemen. Ik zie mindfulness als een groot cadeau en het mooiste is dat je het jezelf kan geven.

 • marga gooren
  Marga Gooren

  Coach & trainer, huisarts n.p.

  Marga Gooren

  In mijn werk als coach en trainer leer ik artsen die dreigen vast te lopen in de hoeveelheid taken, op het werk en thuis, om weer grip op hun leven te krijgen zodat ze gezond, ontspannen en met plezier kunnen blijven werken.

  Ik heb ruim 10 jaar als huisarts gewerkt en zelf ervaren hoe druk en stressvol het leven van een arts kan zijn. En hoe belangrijk het is goed voor jezelf te blijven zorgen.

  Voor mij betekent dat ook mezelf blijven ontwikkelen. Ik ben opgeleid als mindfulnesstrainer, compassietrainer (MBCL) en NLP-master-practitioner. Ik heb verschillende trainingen en cursussen gevolgd o.a. in de positieve psychologie, zelfcompassie en neurowetenschappen.

  Mindfulness en (zelf-)compassie helpen mij mezelf en de mensen om mij heen met meer mildheid en aandacht te benaderen. Dat geeft rust en ruimte. Het is mijn passie deze kennis en vaardigheden door te geven, met name aan mensen die in de zorg werken. Dat doe ik in mijn eigen coach-praktijk en als teamlid van Compassion for Care.

  Aqualime.nl
  Compassionforcare.com