chevron-rightcloseVergrootglas search
Trainers

Mila de Koning
Marga Gooren

Datum

21 maart 2018

Prijs

Voor deze geheel verzorgde 3-daagse training betaal je 1597 euro incl. BTW Neem je een collega/vriendin mee dan betaal je ieder 1447 euro incl. BTW


Locatie

Westcord Hotel de Veluwe Oud Millingenseweg 62 3886 MJ Garderen

Voorwaarden

Alle artsen zijn welkom, ook artsen i.o. Deze training is tevens online te volgen. Je hoeft dan alleen in Amsterdam aanwezig te zijn tijdens de twee workshopdagen.

Accreditatie

Deze retraite is voor 16 ABAN punten geaccrediteerd

Meer informatie

Je kunt je vraag stellen via het contactformulier .

Alle data op een rij Aanmelden

Editie maart 2018

Woensdag 21 t/m 23 maart 2018.
Op 21 maart, welkom vanaf 09.30 uur, start programma om 10.00 uur.
23 maart eindigt het programma om 16.00 uur.
Alleen nog reserveplaatsen beschikbaar

Editie september 2018

12, 13 en 14 september 2018
Op 12 september, welkom vanaf 09.30 uur, start programma om 10.00 uur.
24 september eindigt het programma om 16.00 uur.

Inhoud

Zelfzorg heb je niet geleerd in je medische opleiding

Toch kun je alleen goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. En dat schiet er in het drukke leven van een arts vaak bij in. 

Van HARD naar HART voor jezelf.

Hoe zorg je dan toch goed voor jezelf?

Door op een milde en vriendelijke manier met jezelf om te gaan. Oftewel met zelfcompassie. In deze 3-daagse training leer wetenschappelijk onderbouwde* basisprincipes en praktische tools uit de mindful zelfcompassie die ervoor zorgen dat je op een gezonde en ontspannen manier je werk kunt doen. Je stuurt jezelf aan vanuit zorgzaamheid en bereikt daardoor meer.

mind you = denk erom
mind (zn) = verstand
mind (ww) = acht slaan op, zorgen voor

Je bent een drukbezette vrouwelijke arts...

...en je haalt veel voldoening uit het contact met je patiënten. Je bent betrokken en wilt het beste voor hen. Je zet vaak een stapje extra.
Je bent bevlogen aan dit vak begonnen, maar je merkt steeds vaker dat het je zwaar valt: Het werk stapelt zich maar op, er lijkt geen einde aan te komen. Je besteedt steeds meer tijd aan administratie, vergaderingen en 'regeldingen'.

Je legt de lat hoog voor jezelf.

Je voelt je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je patiënt. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je een fout maakt. Je wilt graag je taken af hebben voordat je naar huis gaat. Als het nodig is werk je 's avonds, in het weekend of op je vrije dag nog door.
Thuis sta je ook klaar voor anderen. Je bent tenslotte ook nog moeder, partner, dochter en vriendin. Maar voor je weet ben je daar ook voor anderen aan het zorgen. En zorg je beter voor een ander dan voor jezelf.
Je bent regelmatig kritisch op jezelf. Je ziet wat je niet goed doet en waar je tekort schiet. Je functioneert op discipline en wilskracht. Je komt niet toe aan rust en ontspanning.

In deze mini-retraite ga je leren het heel anders aan te pakken.

* Germer, C. K., Neff, K. D. (2013). Self-compassion in clinical practice. Journal Of Clinical Psychology, 69(8), 856-867. doi:10.1002/jclp.22021
*Smeets, E., Neff, K., Alberts, H., & Peters, M. (2014). Meeting Suffering With Kindness: Effects of a Brief Self-Compassion Intervention for Female College Students. Journal of clinical psychology, 70(9), 794-807.
*Breines JG, Chen S. Self-compassion increases self-improvement motivation (2012). Personal Soc Psychol Bull. Published online 29 May 2012;42: 415– 429. doi: 10. 1177/ 0146167212445599 .

Ik ben me meer bewust van mijn wensen en keuzes en besef dat IK de enige ben die het mezelf leuker en makkelijker kan maken.– Cynthia, kinderarts

Programma

Het programma omvat 3 dagen waarin we afwisselend aan het werk zijn maar waar ook voldoende ruimte is ingebouwd om te ontspannen, te wandelen en gebruik te maken van het zwembad en de sauna. Daarnaast kun je meedoen met een yoga-les.

Thema's die aan de orde komen:

 • het dagelijks leven van een dokter: wat is de realiteit? wat maakt het lastig? hoe maken we het onszelf moeilijk? Hoe kunnen we dat slimmer aanpakken? Hoe kunnen we bevlogen blijven werken?
 • de link tussen zelfcompassie en welzijn vanuit (neuro-)wetenschappelijk perspectief: hoe zorgt zelfcompassie voor betere zelfzorg, minder angst, depressie en burnout en een gelukkiger leven
 • de 5 elementen van goede zelfzorg: lichaam, geest (hoe gaan we om met zelf-kritische gedachtes), emotie (hoe gaan we om met moeilijke gevoelens), relatie (hoe zorgen we voor evenwicht tussen geven en nemen) en betekenisgeving (waarom doen we wat we doen en hoe kunnen we dat ten volle inzetten)
 • universele en individuele behoeftes: wat hebben wij als mens en jij als drukke dokter nodig om te overleven, goed te functioneren en gelukkig te zijn? Hoe kunnen we daar invulling aan geven?
 • compassiemoeheid: hoe zorg je als drukke dokter dat je niet leeggezogen wordt door de problemen en het lijden van anderen? Hoe zorg je voor de juiste balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander?
Cursusmateriaal

Bij de cursus hoort een syllabus, audiobestanden en een besloten online omgeving met filmpjes, artikelen, boekentips en interessante links.

Voor wie

Alle vrouwelijke artsen.

Ontmoet de trainers

 • 7 portret Mila DSC0097zw
  Mila de Koning

  Mindfulnesstrainer

  Mila de Koning

  Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

  ‘Via de mindfulness is er een verbinding tussen mijn persoonlijke interesse en passie en mijn werk gekomen, een training waarbij de reguliere gezondheidszorg eindelijk de kracht van meditatie heeft ontdekt en effectief bevonden. Ik geef al jaren mindfulness training, workshops en coaching aan verschillende doelgroepen. Zo geef ik ook een speciale mindfulness training aan mensen met angstklachten, aan artsen en aan hulpverleners. Nog steeds geef ik de training met veel passie en plezier. Het geven van de training doe ik met recht met hart en ziel.

  Daarnaast ben ik verbonden aan het Centrum voor Mindfulness als hoofddocent aan de opleiding tot mindfulness trainer en geef ik supervisie aan mindfulness trainers.

  Mindfulness heeft mij persoonlijk meer rust en ontspanning in mijn (hectische) bestaan gegeven. Waar ik voorheen soms het gevoel had geleefd te worden en bekneld dreigde te raken tussen mijn verschillende werkrollen, huishouden en het moederen over 2, nog kleine, kinderen ben ik nu meer gewaar van de rust in mijn dag, de momenten die ik met aandacht creëer en ik volledig aanwezig ben bij dat wat ik doe. Hierdoor ben ik in staat meer te genieten en in het midden van alle drukte de stilte met mij mee te nemen. Ik zie mindfulness als een groot cadeau en het mooiste is dat je het jezelf kan geven.

 • marga gooren
  Marga Gooren

  Coach & trainer, huisarts n.p.

  Marga Gooren

  In mijn werk als coach en trainer leer ik artsen die dreigen vast te lopen in de hoeveelheid taken, op het werk en thuis, om weer grip op hun leven te krijgen zodat ze gezond, ontspannen en met plezier kunnen blijven werken.

  Ik heb ruim 10 jaar als huisarts gewerkt en zelf ervaren hoe druk en stressvol het leven van een arts kan zijn. En hoe belangrijk het is goed voor jezelf te blijven zorgen.

  Voor mij betekent dat ook mezelf blijven ontwikkelen. Ik ben opgeleid als mindfulnesstrainer, compassietrainer (MBCL) en NLP-master-practitioner. Ik heb verschillende trainingen en cursussen gevolgd o.a. in de positieve psychologie, zelfcompassie en neurowetenschappen.

  Mindfulness en (zelf-)compassie helpen mij mezelf en de mensen om mij heen met meer mildheid en aandacht te benaderen. Dat geeft rust en ruimte. Het is mijn passie deze kennis en vaardigheden door te geven, met name aan mensen die in de zorg werken. Dat doe ik in mijn eigen coach-praktijk en als teamlid van Compassion for Care.

  Aqualime.nl
  Compassionforcare.com