MindfulKids is een zesweekse mindfulnesstraining voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Stap voor stap leren kinderen de basisbeginselen van mindfulnessbeoefening.
 De training is zo ontwikkeld dat deze in het bestaande schoolcurriculum kan worden ingepast. Er zijn 12 lessen van een half uur. Elke week worden er 2 lessen gegeven.
MindfulKids is een korte training van in totaal zes uur, in de klas met een groot effect. Het is een effectief bewezen methode die kinderen de basics van mindfulness leert.


Wat leren kinderen?


in de MindfulKids training leren kinderen hoe zij meer opmerkzaam worden door het ontwikkelen van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. We doen stilte-oefeningen in de klas en blijven heel dicht bij de zintuigen. Hierdoor leren ze meer bewust te worden van wat ze voelen in hun lichaam en dat ze naar hun gevoel kunnen luisteren. Ze ontdekken dat er in henzelf altijd een stille plek is waar ze met hun aandacht naartoe kunnen gaan. Als ze daar vertrouwd mee raken kunnen ze uiteindelijk beter om te gaan met stress en lastige emoties.

Lesthema’s van de MindfulKids lessen


  • Samen leren zitten in stilte
  • Luisteren naar je lichaam
  • De aandacht richten op geluiden
  • De vriendelijke ademhaling
  • Hartenwens aan jezelf of aan een klasgenootje
  • Vang de eerste gedachte
  • Wat doe je als het spannend is?
  • Even stilstaan bij wat ik voel (emoties leren herkennen)

De lessenserie is volledig uitgeschreven. De didactische werkvormen en het theoretisch kader van de training sluit aan bij de beleving van de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. De training is zo ontwikkeld en getest zodat deze klassikaal kan worden gegeven.

Aandachttraining en Hartenwensen

Kinderen leren als eerste hoe de aandacht beweegt als zij, met de hele klas komen zitten in hun Stille Lichaam. Ze merken dat daar meer te ontdekken valt dan je aanvankelijk zou verwachten. Dat er geluiden zijn, dat je buik beweegt als je in en uit ademt. Dat je ook hele kleine tintelingen of prikkels kan voelen als je extra goed oplet.

Gaandeweg worden de oefeningen langer kunnen de kinderen zich langer, en op een ontspannen manier concentreren. De stilte-oefeningen zijn als een aandachttraining in de klas.

De kinderen leren dat ze hun aandacht kunnen richten. Maar dat werkt niet als er een stemmetje in je hoofd zegt dat je het eigenlijk niet goed doet, dat je stiller moet zijn, dat je minder moet afdwalen. Daarom zijn er in de lessenserie ook vriendelijkheidsoefeningen verweven. Wij noemen deze oefeningen in de MindfulKids lessen Hartenwensen. De grote boodschap van deze oefening is dat kinderen leren dat ze goed zijn zoals ze zijn. 

Allereerst leren kinderen om deze Hartenwensen aan zichzelf te sturen. Wat later sturen ze ook een Hartenwens aan een klasgenootje.Investering van de leerkracht


De MindfulKids lessen worden gegeven door een MindfulKids Trainer in de schoolklas. Bij voorkeur zit de eigen leerkracht bij en observeert. De MindfulKids Trainer kan een leerkracht zijn van de school of een externe trainer. De trainer geeft 2 keer week de MindfulKids les met elke keer een ander thema en een nieuwe oefening. Op de dagen dat de trainer niet lesgeeft, oefent de leerkracht door het doen van een 5 minuten durende oefening met de klas.Wat levert het op?


De opmerkzaamheid groeit. Leerkrachten bij wie de training in de klas gegeven is rapporteren ook dat de klas makkelijker tot stilte te manen is en dat de kinderen rustiger zijn. De kinderen zelf vragen vaak of de MindfulKids oefeningen herhaalt kunnen worden. In een volle drukke klas hebben ze baat bij de stilte momentjes. Ouders koppelden terug dat kinderen beter slapen.MindfulKids is Wetenschappelijk Onderzocht

Het effect van de MindfulKids lessen is door de Universiteit van Amsterdam onderzocht door Dr. Eva van de Weijer-Bergsma en prof. dr. Susan Bögels. De resultaten laten zien dat kinderen die de training volgden onder andere minder angstig werden en beter sliepen. Piekergedachtes namen af.

Kinderen die voor de training de wereld om hun heen vooral ingewikkeld vonden, snapten de wereld beter na de training (in het wetenschappelijk onderzoek heet dat “gevoel van coherentie”).

Kinderen die voor de training moeilijk met lastige emoties konden omgaan vonden dit minder lastig na de training. En kinderen die voor de training met weinig lichaamsbewustzijn ervoeren, hadden na de training meer contact met hun lichaam.

Als je meer lichaamsbewustzijn hebt, kun je beter luisteren naar signalen van spanning, boosheid of angst. Het helpt je om beter je grenzen aan te geven en je weet beter wat je nodig hebt.
Mindfulness heeft bij kinderen een positief effect op de concentratie en op het omgaan met spanningen of rondom het leveren van prestaties, zoals bijvoorbeeld de cito-toets. Daarnaast leren kinderen om beter te gaan met lastige situaties waarin veel emotionele spanning is.

Download hier de folder met het publieksverslag over het onderzoek MindfulKids. De resultaten van het onderzoek zijn hierin toegankelijk verwoord.

MindfulKids werkt: Bovenstaande tabellen zijn overgenomen uit deze folder: MindfulKids publieksverslag van de universiteit van Amsterdam.  

Download hier een folder van de wetenschappelijke publicatie (2014) van het wetenschappelijk onderzoek: The Effectiveness of a School-Based Mindfulness Training as a Program to Prevent Stress in Elementary School Children. Van de Weijer-Bergsma, Langenberg, Brandsma, Oort, Bögels, 2014.
 

De tabellen hierboven die zijn overgenomen uit het publieksverslag. Hier zie je een weergave van de gemiddelde toe- of afname op uitkomstmaten bij kinderen, direct na de training en acht weken na de training zoals gerapporteerd door kinderen en hun ouders. De kinderen gemeten in déze tabel scoorden voor de training al hoog of juist laag op de uitkomstmaat. Opvallend is dat het effect van de training zich doorzet en sterker is acht weken na de training.

Opleiding Trainer MindfulKids

Heb je persoonlijk of als professional belangstelling om meer te leren over stilte-onderwijs voor kinderen? In het Centrum voor Mindfulness leiden wij met succes trainers op die in de klas de MindfulKids lessen verzorgen.Lees meer over de opleiding Trainer MindfulKids.

MindfulKids op jouw school?

Ben je op zoek naar een MindfulKids trainer voor je school? Ga naar het landelijk overzicht MindfulKids trainers voor een overzicht van MindfulKids trainers die de training in de klas aanbieden.