chevron-rightcloseVergrootglas search
Trainer

Wibo Koole

Datum

31 augustus 2018

Prijs

€ 1.495 excl. btw.
Het trainingsmateriaal is daarbij inbegrepen. Evenals de lunch op de hele oefendag.


Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Voor leidinggevenden die een stevige managementrol uitoefenen: managers, directeuren, senior projectleiders of ervaren consultants en professionals.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier of je kunt bellen met Wibo Koole via (06) 2270 5153.

Alle data op een rij Aanmelden

Augustus - november 2018

Data: vrijdagochtenden 31 augustus; 7, 14 en 21 september; 5, 12, 19 en 26 oktober en 9 en 16 november 2018.
Tijd: 09:30 – 12:30 uur.
Oefendag: vrijdag 12 oktober 2018 van 09:30 - 16:00 uur.
Voertaal: Nederlands en Engels

Januari - maart 2019

Data: vrijdagochtenden 4, 11, 18, 25 januari, 8, 15, 22 februari, 1, 8, 15 maart
Tijd: 09:30 – 12:30 uur.
Oefendag: vrijdag 15 februari van 09:30 - 16:00 uur.
Voertaal: Nederlands en Engels

September - november 2019

Data: vrijdagochtenden 13, 20, 27 september 5, 12, 19, 26 oktober 1, 8, 15 november
Tijd: 09:30 – 12:30 uur.
Oefendag: vrijdag 18 oktober van 09:30 - 16:00 uur.
Voertaal: Nederlands en Engels

Inhoud van de training

De kracht van leiders schuilt in hun vermogen om anderen beter hun werk te laten doen. In een steeds veranderde omgeving ben jij als leider de spil tussen de mensen met wie je werkt en de doelen van de organisatie. En dat wil je graag goed doen. Leiderschap vereist mentale veerkracht, emotionele wendbaarheid en goed communiceren. Mindfulness, aandachtig zijn, is daarvoor een basisvoorwaarde.

Ik voel meer rust en ruimte in mijn hoofd. Niet primair reageren, maar meer observeren en vanuit deze houding reageren of soms juist niet reageren.

In deze training vergroot je de kwaliteit van je aandacht en leer je die inzetten als cruciale hulpbron voor je leiderschap. In plaats van te managen op de automatische piloot leer je een bewuste respons te gebruiken en met een open mind te reageren. Je leert schakelen tussen actie en reflectie..

In het Mindful Leiderschap Basisprogramma werk je aan een aantal belangrijke competenties voor je leiderschap. Je ontwikkelt meer mentale veerkracht (minder meegesleept worden, je vitaler voelen, beter slapen, meer balans tussen privé en werk) door de aandacht te leren schakelen tussen: soms heel gericht en geconcentreerd en soms heel breed om overzicht te houden. Je leert effectiever tijd voor reflectie te nemen en meer overzicht te houden. En je ontwikkelt sociale en emotionele intelligentie om beter te luisteren en te communiceren in gesprekken en vergaderingen. En daarmee succesvoller te zijn in het werken met teams.

In het program leer je ook hoe je de valkuilen die op de loer liggen kunt vermijden. Permanente werkdruk en jezelf maar blijven geven is een veel voorkomende. Met alle negatieve lichamelijke en mentale risico’s van dien. Veerkracht om die druk te hanteren en een open mind voor alles wat er in en om je heen gebeurt zijn essentieel om als manager of executive de uitdagingen aan te gaan. Door het trainen van mindfulness leer je bewuster en positief met stress en de uitdagingen van je leidersrol om te gaan. In dit programma leggen we in tien weken een stevige, blijvende basis voor mindfulness als vaardigheid: veerkracht en een open mind in je leiderschapsrol.

Het lukt me nu steeds beter om te bedenken: moet ik deze klus doen? Moet ik het nu doen? In plaats van hals over kop alles zelf te gaan doen, en wel direct!

Bewezen effectief

Het programma is gebaseerd op de beste inzichten uit onderzoek naar mindfulness, neurowetenschap, positieve psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en management/leiderschapsonderzoek. In de afgelopen jaren hebben wij ook zelf onderzoek gedaan onder de managers die we getraind hebben. Zonder uitzondering bleek in die groepen dat hun mindfulness significant toenam en hun stress duidelijk minder werd. Bovendien rapporteerden ze beter in staat tot reflectie en optimalisatie van hun werk.

Een paar cijfers:
91% neemt meer tijd om te reflecteren
87% merkt rustiger te zijn en meer overzicht te hebben
85% laat zich minder meeslepen door emoties en gedachtestromen
84% kan beter luisteren naar zichzelf en anderen
73% voelt zich vitaler en zelfbewuster
73% kan meer gefocust werken
69% kan de privé-werkbalans meer in evenwicht houden.

Programma

Tijdsinvestering

Het programma duurt tien weken (negen sessies van 3 uur en een oefendag). Het vraagt een dagelijkse tijdsinvestering in die periode van een half uur tot drie kwartier voor het doen van mindfulnessoefeningen.

Mindfulness oefen je door ervaringsleren. De sessies bestaan daarom uit het doen van oefeningen en het bespreken van de ervaringen hierbij: actie en reflectie.

Ik kijk met een bredere blik, elke dag opnieuw met een frisse blik. Neem rustruimte en kan beter luisteren.

Daarnaast is er uitleg over de dynamiek van oude patronen en nieuwe keuzes in management.

De training is gebaseerd op het wetenschappelijk bewezen programma Mindfulness Based Stress Reduction van Jon Kabat-Zinn en door Wibo Koole, auteur van de succesvolle boeken Mindful Leiderschap en Mindful Werken verrijkt met toegepaste oefeningen voor managers.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit twee boeken (Mindful leiderschap en Mindful Werken van Wibo Koole) en een set audiotracks.

MINDFUL leiderschap

Boek Mindful Leiderschap

Mindful werken maakt je dag relaxter en effectiever. Je ontwikkelt de mentale veerkracht om effectief te schakelen tussen actie en stilstaan bij waar je mee bezig bent.
Wibo Koole leert je in dit boek wat hoe mindfulness precies werkt, en hoe je het kunt toepassen in je persoonlijk leiderschap, in het werken met teams én in de creatie van een productieve, coöperatieve organisatiecultuur.
Helder en praktisch, zonder enige zweverigheid: een ideaal boek voor managers en professionals die direct met mindfulness aan de slag willen.

Mindful werken

Boek Mindful Werken

Als je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het: hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kan iedereen leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk.
De oplossing: leren om soepel en met aandacht te schakelen tussen actie en reflectie. Dat is mindfulness. Je voelt je er meer ontspannen door, veerkrachtiger en minder opgejaagd. En dat merkt je: je hebt meer overzicht, werkt effectiever samen en bent een stuk creatiever.
In dit boek leert Wibo Koole je in acht weken mindfulness te gebruiken om je werkende leven aangenamer te maken. Hij laat zien hoe je met eenvoudige oefeningen los kunt komen van de dagelijkse stress en frustratie, en met een heldere geest uw werk effectiever kunt aanpakken. Zo word jij je werk de baas in plaats van andersom!

Voor wie

Dit programma brengt mensen bij elkaar die een stevige managementrol uitoefenen: managers, directeuren, senior projectleiders of ervaren consultants en professionals. Dagelijks belast met functionele of hiërarchische leiding of eindverantwoordelijkheid.

Je onderkent de kracht van aandacht en bent nieuwsgierig naar de mogelijkheden meditatie daarbij. Het werken in een groep met mensen in soortgelijke functies zie je als een voordeel. De groep bestaat uit tenminste acht en maximaal zestien deelnemers.

Ontmoet de trainer

 • wibo koole
  Wibo Koole

  Directeur, politicoloog, organisatieadviseur en mindfulnesstrainer

  Wibo Koole

  Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Zijn grote interesse is het versterken en integreren van mindfulness in organisaties en leiderschap. En in zijn eigen werk heeft hij ervaren hoeveel waarde mindfulness voor leiderschap kan hebben. Hij bouwt daarbij voort op zijn brede ervaring als manager en directeur, waarbij hij teams heeft geleid die vanuit visie ambitieuze doelen realiseerden en daarbij tegelijk een vruchtbare persoonlijke groei doormaakten.

  Wibo is grondlegger van CvM's veelgeprezen leiderschapsprogramma Veerkracht in management, mindful leiderschap in tien weken. Hij is auteur van de bestseller Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties, het eerste boek dat een kader aanbiedt voor mindful leiderschap en teamwerk. Daarnaast schreef hij Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas, het populaire werkboek voor mindfulnesstraining in organisaties.
  Naast het geven van op mindfulness gebaseerde leiderschapsprogramma's is Wibo actief als management consultant en leiderschapsexpert voor innovatie in complexe systemen.

  Zijn werk richt zich op strategie en innovatie, verandermanagement en leiderschapsontwikkeling in een brede range van organisaties, zowel corporate als sociaal. Zijn uiteenlopende klantenkring bestaat onder andere uit: de gemeente Amsterdam en andere lokale overheden, het ministerie van landbouw in Ethiopië, internationale ngo's als Oxfam en Synergos, maar ook uit multinationals als KLM en ING.

  Hij studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en volgde het Advanced Management Program aan de Wharton Business School (University of Pennsylvania, Philadelphia). Hij is een gecertificeerd mindfulnesstrainer, transformationeel coach en lid van de Global Practitioner Group van het Presencing Institute (MIT, Boston). Eerder werkte hij als universitair docent en vervulde hij voorzitterschappen van besturen en raden van toezicht. Wibo oefent zich in diverse contemplatieve tradities en is in het bijzonder geïnteresseerd in de nieuwe wetenschappelijk inzichten rondom mindfulness en zijn toepassingen.