Datum

Maandag 27 november 2017 van 10:00 tot 17:00 uur.

Locatie

Centrum voor Mindfulness, Raadhuisstraat 15, Amsterdam

Prijs

€195 euro inclusief lunch en boek

Eerste Nederlandse symposium over mindfulness in organisaties

Mindfulness wordt in steeds meer organisaties toegepast. Maar wat is het en waarom heeft het zin? Daarom organiseren wij een bijzonder symposium over de kansen van mindfulness in organisaties.

Met vier lezingen door wereldwijde specialisten: Arnold Bakker (EUR), Michael West (Engeland), Peter Oeij (TNO) en Wibo Koole (CVM). En twee kennismakingsworkshops met mindfulness op het werk.

Voor HR-specialisten, organisatieadviseurs en coaches.

Waarom dit symposium?

Organisaties die ertoe willen doen zien hun professionals graag bevlogen en met plezier aan het werk. Met teams die ook onder hoge druk effectief samenwerken, zodat de organisatie als geheel beter presteert: betere kwaliteit en hogere output, tevreden klanten en stakeholders, minder ziekteverzuim en burn-out, meer plezier en bevlogenheid. Mindfulness wordt daarbij steeds vaker gezien als een onmisbare schakel om veerkracht, vitaliteit, kwaliteit en innovatie te bevorderen. Dit symposium laat je met een keur aan specialisten zien hoe dat werkt en biedt een aantal workshops om te proeven aan mindfulness in de praktijk.

Waarom mindfulness?

Mindfulness, aandachtig zijn, is een krachtige hulpbron bij het functioneren van mensen en teams in organisaties. Versteviging ervan betekent dat medewerkers niet langer aan stress ten onder gaan, maar beter kunnen floreren door effectieve gewoontes te ontwikkelen.

Een krachtige hulpbron bij het functioneren van mensen en teams

Medewerkers en teams leren bewuste keuzes te maken die tot betere uitkomsten leiden: voor hun eigen gezondheid, voor hun collega’s en voor de klant. Mindfulnesstraining is daarvoor een bewezen effectieve aanpak. Op het symposium krijg je d.m.v. business cases te horen hoe mindfulness wordt toegepast bij onze klanten.

Vier invalshoeken en twee workshops

In vier presentaties gaan specialisten in het veld in op de thema’s van het symposium:

Arnold Bakker - Bevlogenheid, job crafting, mindfulness en het Job Demands-Resources model

Arnold Bakker is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en een specialist op het gebied van bevlogenheid (‘work engagement’) en job crafting. Bakker is geïnteresseerd in de vraag waar mensen het plezier in hun werk vandaan halen. Hij doet vooral onderzoek naar werkbeleving (bevlogenheid, burnout, motivatie, geluk), en naar manieren om hier invloed op uit te oefenen via job crafting, sterke kanten gebruik, leiderschap, en herstelactiviteiten tijdens de vrije tijd.

Michael West - Mindful leadership, culture and team working for high performing organizations

Michael West is een van ’s werelds meest bekende specialisten op het gebied van teamwerk. Hij is Senior Fellow bij het King’s Fund, hoogleraar organisatie psychologie aan de Management School van de Universiteit van Lancaster en emeritus hoogleraar aan de Aston Universiteit. Zijn bekendste boek is Effective Teamwork, dat in 12 talen werd vertaald. Daarnaast schreef hij The Psychology of Work and Organizations, The Psychology of Meditation: Research and Practice. Onlangs schreef hij een uitdagend paper over ‘compassionate leadership’ in organisaties.

Peter Oeij – Het veerkrachtige innovatieteam en de mindfulle omgeving

Peter Oeij is onderzoeker en adviseur op het gebied van Organisatie en management bij TNO. Zijn interesse gaat vooral naar de vraag waarom innovatieprocessen zo vaak mislopen. Zijn proefschrift The Resilient Innovation Team gaat over die vraag en hoe je met een mindfulle omgeving teams kunt helpen bij innovatie. In zijn lezing laat hij zien hoe je een mindfulle infrastructuur voor teams kunt bouwen.

Wibo Koole – Mindfulness in organisaties: het hoe en wat van de groene zone

Wibo Koole is bij het CVM verantwoordelijk voor het gebied mindfulness in organisaties en leiderschap. Hij bouwt daarbij voort op zijn brede ervaring als manager en directeur met zijn rol als mindfulnesstrainer. Hij is auteur van de bestseller Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties, het eerste boek dat een kader aanbiedt voor mindful leiderschap en teamwerk.

Aandacht is je belangrijkste kapitaal.

Daarnaast werkt hij als management consultant samen met Otto Scharmer bij het Presencing Institute (Theory U) en doet hij onderzoek naar mindfulness in organisaties. Recent schreef hij een paper over het nut van mindfulness bij agile teams.

Twee workshops over mindfulness in organisaties

De in mindfulness in organisaties gespecialiseerde trainers van het CVM geven twee parallelle workshops waarin ze je laten kennismaken met mindfulness en vertellen over de do’s en don’t van mindfulness in organisaties. Ze putten daarbij uit hun rijke ervaring met de klanten van het CVM.

Hoe ziet de dag eruit?

Het programma van het symposium ziet er als volgt uit:

Tijd

Onderwerp

09:30

Binnenlopen

10:00

Introductie door Wibo Koole, CVM

10:15

Arnold Bakker - Bevlogenheid, job crafting, mindfulness
en het Job Demands-Resources model

11:00

Pauze

11:30

Michael West - Mindful leadership, culture and team
working for high performing organizations

12:30

Lunch

13:30

Workshops Mindfulness op het werk

14:30

Pauze

15:00

Wibo Koole – Mindfulness in organisaties: het hoe en
wat van de groene zone

15:30

Peter Oeij – Het veerkrachtige innovatieteam en de
mindfulle omgeving

16:15

Panelgesprek met Peter Oeij, Wibo Koole en twee
CVM-klanten

17:00

Afsluiting en borrel


Voor wie

Het symposium is bedoeld voor alle professionals op het gebied van human resources en organisatieontwikkeling. Dus voor: HR-adviseurs, arbo- en vitaliteitsmedewerkers, trainers- en opleiders, coaches, adviseurs learning en development, en organisatieadviseurs. Het symposium helpt je als professional om te bepalen hoe je mindfulness in jouw organisatie of die van je opdrachtgever kunt inzetten.

Een boek cadeau

De prijs voor dit dagsymposium is 195 euro ex btw. De lunch is inbegrepen. En je ontvangt natuurlijk alle presentaties in je mailbox. Daarnaast krijg je van ons het boek Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties van Wibo Koole cadeau (winkelwaarde €22,50).


Ontmoet de sprekers

 • arnold bakker
  Arnold Bakker

  Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie

  Arnold Bakker

  Prof. Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie en directeur van het Center of Excellence for Positive Organizational Psychology aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is daarnaast Distinguished Visiting Professor aan de Universiteit van Johannesburg in Zuid Afrika, en Adjunct Professor aan de Lingnan Universiteit in Hong Kong. Bakker is geïnteresseerd in de vraag waar mensen het plezier in hun werk vandaan halen. Hij doet vooral onderzoek naar werkbeleving (bevlogenheid, burnout, motivatie, geluk), en naar manieren om hier invloed op uit te oefenen via job crafting, sterke kanten gebruik, leiderschap, en herstelactiviteiten tijdens de vrije tijd.

  Hij behoort tot de selecte groep van veelgeciteerde wetenschappers die is opgenomen in de lijst van Thomson Reuters (2014, 2015 en 2016): “The World’s Most Influential Scientific Minds”. Meer informatie: www.arnoldbakker.com of www.profarnoldbakker.com.

 • wibo koole
  Wibo Koole

  Directeur, politicoloog, organisatieadviseur en mindfulnesstrainer

  Wibo Koole

  Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Zijn grote interesse is het versterken en integreren van mindfulness in organisaties en leiderschap. En in zijn eigen werk heeft hij ervaren hoeveel waarde mindfulness voor leiderschap kan hebben. Hij bouwt daarbij voort op zijn brede ervaring als manager en directeur, waarbij hij teams heeft geleid die vanuit visie ambitieuze doelen realiseerden en daarbij tegelijk een vruchtbare persoonlijke groei doormaakten.

  Wibo is grondlegger van CvM's veelgeprezen leiderschapsprogramma Veerkracht in management, mindful leiderschap in tien weken. Hij is auteur van de bestseller Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties, het eerste boek dat een kader aanbiedt voor mindful leiderschap en teamwerk. Daarnaast schreef hij Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas, het populaire werkboek voor mindfulnesstraining in organisaties.
  Naast het geven van op mindfulness gebaseerde leiderschapsprogramma's is Wibo actief als management consultant en leiderschapsexpert voor innovatie in complexe systemen.

  Zijn werk richt zich op strategie en innovatie, verandermanagement en leiderschapsontwikkeling in een brede range van organisaties, zowel corporate als sociaal. Zijn uiteenlopende klantenkring bestaat onder andere uit: de gemeente Amsterdam en andere lokale overheden, het ministerie van landbouw in Ethiopië, internationale ngo's als Oxfam en Synergos, maar ook uit multinationals als KLM en ING.

  Hij studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en volgde het Advanced Management Program aan de Wharton Business School (University of Pennsylvania, Philadelphia). Hij is een gecertificeerd mindfulnesstrainer, transformationeel coach en lid van de Global Practitioner Group van het Presencing Institute (MIT, Boston). Eerder werkte hij als universitair docent en vervulde hij voorzitterschappen van besturen en raden van toezicht. Wibo oefent zich in diverse contemplatieve tradities en is in het bijzonder geïnteresseerd in de nieuwe wetenschappelijk inzichten rondom mindfulness en zijn toepassingen.

 • Peter Oeij
  Peter Oeij

  Onderzoeker en adviseur

  Peter Oeij

  Peter Oeij is onderzoeker en adviseur op het gebied van Organisatie en management bij TNO. Zijn interesse gaat vooral naar de vraag waarom innovatieprocessen zo vaak mislopen. Zijn proefschrift The Resilient Innovation Team gaat over die vraag en hoe je met een mindfulle omgeving teams kunt helpen bij innovatie.

  In zijn lezing laat hij zien hoe je een mindfulle infrastructuur voor teams kunt bouwen.

 • Michael West
  Michael West

  Senior Fellow bij het King’s Fund, hoogleraar organisatie psychologie en emeritus hoogleraar

  Michael West

  Michael West is Senior Fellow bij het King’s Fund, hoogleraar organisatie psychologie aan de Management School van de Universiteit van Lancaster en emeritus hoogleraar aan de Aston Universiteit. Hij is decaan van de Aston Business School geweest. Hij is aan de Universiteit van Wales afgestudeerd in 1973 en heeft zijn doctor graad behaald in 1977 voor zijn werk over de psychologie van meditatie. Hij heeft 20 boeken geschreven en geredigeerd waaronder The Psychology of Meditation (1987); The Psychology of Work and Organizations (2010); The Psychology of Meditation: Research and Practice (2016); and Effective Teamwork (2012) waarvan de eerste editie in 12 talen is vertaald. Hij heeft ook meer dan 200 artikelen gepubliceerd voor wetenschappelijke- en beoefeningspublicaties, en hoofdstukken geschreven in studieboeken.

  Hij is een Fellow van het Britisch Psychological Society, de American Psychological Association (APA), de International Association of Applied Psychologists, de British Academy of Management en de Academy of Social Sciences. Zijn onderzoeksvelden zijn team en organisatie innovatie en effectiviteit, voornamelijk de relatie met het organiseren van gezondheidsdiensten. Hij geeft nationaal en internationaal lezingen over de resultaten van zijn onderzoek over reflexiviteit, meditatie, mindfulness en leiderschap en zijn oplossingen voor het ontwikkelen van effectieve en innovatieve organisaties in de gezondheidszorg.