Docent

Karin Rekvelt

Datum

21 juni 2018

Prijs

€ 275 inclusief cursusmateriaal. Deze workshop is vrijgesteld van btw.

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
Amsterdam

Voorwaarden

Voor opgeleide mindfulnesstrainers die ervaren zijn in het geven van de mindfulnesstraining MBSR/MBCT.

Bewijs van deelname

Deelnemers ontvangen op verzoek een bewijs van deelname.

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier of bel met Karin Rekvelt (020) 638 8284.

Alle data op een rij Aanmelden

Juni 2018

Datum: 21 en 22 juni 2018
Tijd: 10:00 tot 17:30 uur.

Inhoud van de workshop

Belichaming

Een belangrijke trainerskwaliteit is belichaming van mindfulness. Deelnemers leren van jou als ‘goed voorbeeld’. Net als opmerkzaamheid heeft ook belichaming aandacht en oefening nodig. Het is niet iets wat je als trainer bedenkt, maar wat je laat zien. Belichaming komt tot uiting in de manier waarop je in verbinding staat met jezelf, met de (deelnemers van de) groep en met de ervaringen in het trainingsproces. Wat gebeurt er als je ongeduldig bent, streng voor jezelf of voor de ander, routineus of kritisch over ervaringen in de groep? Wat gebeurt er als je in reactiviteit schiet door toedoen van een (on)gelukkige opmerking van een deelnemer?

Oefenen met de hartkwaliteiten

Een manier om belichaming als trainerskwaliteit te verkennen en te versterken is open te staan voor de eigen reactiviteit en door open te staan voor en te oefenen met de hartkwaliteiten. Met het laten groeien van vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid leert de trainer zijn zorgsysteem versterken en het trainerschap warm en ruimhartig toerusten.

Wat leer je?

 • Oefenen met belichaming en verbinding, hoe doe je dat?
 • Onderkennen van de eigen reactiviteit binnen de trainingscontext.
 • De waarde van het voeden van het trainerszorgsysteem voor een juiste belichaming.
 • Beoefening van de vier hartkwaliteiten in relatie tot het trainerschap.
 • Kennis nemen van het MBI TAC criterium* voor deskundig trainerschap: Domein 3: belichaming van mindfulness.

*MBI TAC criteria: Mindfulness-Based Interventions Teaching Assessment Criteria, Bangor, Exeter & Oxford

Programma

Het leerkader is ervaringsleren

Naast geleide meditaties wordt ruimte geboden voor reflectie en oefening met praktijk casuïstiek. We leren verkennen en voelen wanneer het hart zich opent en wanneer het sluit. De houdingsaspecten van frisse blik, geduld, vertrouwen, aanvaarding, niet hoeven oordelen of streven en ‘laten gaan’ bieden het trainingskader. Artikelen van o.a. Rebecca Crane, Christina Feldman, Paul Gilbert en Tara Brach bieden het theoretisch achtergrond kader. Op grond van onderzoek integreren zij methodieken uit de Westerse en Boeddhistische psychologie.

Vooraf

Vooraf aan de tweedaagse workshop wordt de trainer uitgenodigd om enkele reflectievragen over het trainerschap in het kader van reactiviteit en belichaming te beantwoorden. De antwoorden dienen als inbreng tijdens een kort telefonisch voorgesprek met de docent.

De effectieve werktijd is 13 uur met reflectie vooraf.

Voor wie

Deze nascholingsdagen zijn voor trainers die ervaren zijn in het geven van de mindfulnesstraining MBSR/MBCT, die hiertoe zijn opgeleid (minimaal 7 opleidingsdagen specifiek voor mindfulnesstrainers) en die de achtweekse mindfulnesstraining als deelnemer hebben gevolgd.

Het aantal deelnemers is maximaal 12

Ontmoet de docent

 • Karin Rekvelt

  Mindfulness- en compassie-trainer, docent opleiding mindfulnesstrainer

  Karin Rekvelt

  Sinds 1994 ben ik werkzaam als zelfstandig gevestigd psycholoog arbeid en gezondheid en heb ik mijn eigen bureau met dienstverlening aan verschillende beroepsgroepen zoals politie, justitie, instellingen voor gezondheidszorg en aan particulieren. Een belangrijke kern van mijn werkzaamheden is mensen leren omgaan met acute en chronische stress en de gevolgen hiervan.

  De waarde van meditatie begon ik in te zien tijdens een 10-daagse stilte retraite in 2005 bij Frits Koster. Het was voor mij verrassend te ervaren hoe in stilte, ervaringen en levensvragen zich aandienen en hoe antwoorden uit zichzelf ontstaan - alleen al door er ruimte aan te geven en ervoor open te staan. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in de boeddhistische psychologie en in verschillende meditatievormen, zoals inzichtmeditatie (vipassana) en kalmte- en concentratiemeditatie (shamatha).

  Sinds 2007 geef ik met veel voldoening de mindfulnesstraining, vooral omdat deelnemers leren om te pauzeren te midden van hun vaak drukke bezigheden, om vaker stil te staan bij hun eigen wijsheid, en met meer gemak leren omgaan met stressvolle ervaringen.

  Bij het Centrum voor Mindfulness geef ik les als hoofddocent aan de opleiding tot mindfulnesstrainer en geef ik de vervolgtrainingen compassie en kalmte- en concentratiemeditatie. Ik draag de missie van het centrum graag mede uit, omdat in de trainingen westerse en boeddhistische psychologie mooi samen komen.

  Meer informatie op: keyworks.nl