Trainer

Stephen Batchelor

Datum

24 en 25 februari

Prijs

€ 295 inclusief btw. en lunch op beide dagen

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe we in deze complexe, snel veranderende wereld vol ongemak en leed een ethisch leven kunnen leiden.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.

Alle data op een rij Aanmelden

Februari 2018

Datum: zaterdag 24 en zondag 25 februari 2018.
Tijd: 10:00 tot 17:30 uur.
Taal: Engels

Inhoud van de workshop

Vriendelijk leven voor jezelf, anderen en de wereld

Mindfulness is voor veel mensen een praktisch middel in de omgang met de stress en uitdagingen van het dagelijks leven. Mindfulness in de geest van de Boeddha, ook wel seculiere mindfulness genoemd, heeft zijn wortels in het boeddhisme. Mindfulness wordt daardoor geen religieuze stroming, maar mindfulness heeft wel raakvlakken met de woorden van de Boeddha. Mindfulness is meer dan het leren omgaan met stress, mindfulness heeft ook een boodschap over ‘goed leven’. Kunnen de woorden van de Boeddha bijdragen aan onze vragen over hoe een verantwoord leven te leiden in onze moderne wereld? Kunnen we inspiratie vinden in 2500 jaar oude teksten van een rondtrekkende monnik voor onze niet-religieuze tijd? Op grond van de bestudering van het vroege boeddhisme komt Stephen Batchelor met opmerkelijk frisse antwoorden.

Vroeg boeddhisme: terug naar de oorspronkelijke verhalen

Stephen Batchelor is een bekende schrijver en Boeddhistisch leraar. Hij bestuurde en beoefende zowel de Tibetaanse, Zen als Theravada tradities. Batchelor wilde erachter komen wat de Boeddha onderwees in zijn tijd, hoe zijn wereld er toen uitzag en wie de Boeddha was. Hij haalde eeuwenoude lagen van de interpretaties van de Boeddha’s woorden af om een nieuw perspectief te ontdekken. Een voorbeeld daarvan is zijn herinterpretatie van de Vier Edele Waarheden die hij niet langer ziet als waarheidsclaims, maar als opdrachten die moeten worden vervuld: leven is het leven omarmen en de reactiviteit laten gaan. Een ander voorbeeld is het woord “waarheid” zelf dat niet gaat over absolute kennis van de waarheid (zoals het vaak wordt gebruikt), maar “waarheid” verwijst naar de ethische dimensie van het Boeddhisme: een oprecht leven leiden.

Programma

Deze tweedaagse workshop zal bestaan uit meditatieoefeningen, lezingen en interactieve dialogen. Door terug te gaan naar de oorspronkelijke verhalen ontwikkelt Batchelor een visie op een niet-religieus Boeddhisme dat bij het moderne leven past. Hij beargumenteert een ethisch, contemplatief Boeddhisme voor onze tijd, dat behulpzaam is voor mindfulnessbeoefenaren en –trainers en beoefenaren van vipassanameditatie, Zen of andere Boeddhistische stromingen. Maar ook voor iedereen daarbuiten die geïnteresseerd is in hoe we in deze complexe, snel veranderende wereld vol ongemak en leed een ethisch leven kunnen leiden.

Voor wie

Deelname staat open voor iedereen die is geïnteresseerd in Stephen Batchelor’s werk en die enige ervaring heeft met meditatie of contemplatie. De workshop is in het bijzonder geschikt voor mindfulnesstrainers en Boeddhistische beoefenaren uit verschillende tradities. De voertaal is Engels.

Ontmoet de docent

 • naam
  Stephen Batchelor

  Meditation Teacher

  Stephen Batchelor

  Stephen Batchelor is een hedendaagse Boeddhistische leraar en schrijver, bekend om zijn seculiere of agnostische benadering van het Boeddhisme. Hij beschouwt Boeddhisme als een voortdurend in beweging zijnde cultuur van ontwaken in plaats van als een religieus systeem gebaseerd op onveranderlijke dogma’s en geloofsartikelen. In het bijzonder karma en wedergeboorte beschouwt hij als kenmerken van de oude Indiase beschaving en niet intrinsiek aan wat de Boeddha leerde. Boeddhisme heeft de afgelopen 2500 jaar overleeft door zijn vermogen zichzelf steeds opnieuw uit te vinden in overeenstemming met de behoeftes van de verschillende Aziatische samenlevingen waarmee het creatief in gesprek was gedurende zijn ontwikkeling.

  Nu het Boeddhisme de moderne tijd tegen komt, gaat het een vitale nieuwe fase van zijn ontwikkeling in. Met zijn boeken, artikelen en lezingen wil Batchelor een kritische verkenning van de mogelijke rol van het Boeddhisme in de moderne wereld uitvoeren. Het heeft hem zowel veroordelingen als ketter en lof als hervormer opgeleverd.

  Op het ogenblik is hij ook betrokken bij het Bodhi College, een Europees centrum voor meditatief leren, kritisch onderzoek en praktische cultivering van de Dharma zoals die in de vroege Boeddhistische teksten wordt gevonden. Het Bodhi College wil de belangrijkste inzichten van de vroege Boeddhistische teksten herontdekken om tot een fris begrip van de Dharma vandaag te komen