Karel Overbeek was net ontslagen en voelde dat zijn lichaam vol stress zat. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Plotseling had hij alle tijd, maar wist niet goed wat hij daarmee kon doen. Wilde hij zelfstandige worden of toch weer een baan als manager?

Daarover nadenken lukte niet echt, hij had er geen energie meer voor. Struinend in de boekwinkel, vond hij een uitgave over mindfulness. Zou dat wat voor hem zijn?

“Ik voelde alleen maar druk van alle ballen in de lucht houden. Ik wist niet meer wat ik wilde, ik werd geleefd door alles wat ik moest,” vertelt Karel. “Het boek over mindfulness trok me aan en ik heb me vrij snel aangemeld voor een training. Ik moest het anders doen. Ik was de hele dag, al jaren lang, bezig met oordelen, met ergens iets van vinden en dat maakte me doodmoe.”

Karel meldde zich via de website aan voor een training en de trainer vroeg in het eerste gesprek wat hij eruit hoopte te halen. “Ik wilde meer rust in mijn hoofd en minder spanning in mijn lichaam,” was zijn antwoord. Karel kreeg ook vragen over zijn fysieke en mentale gezondheid en dat wekte vertrouwen. “Ik dacht juist daarom dat het een serieuze training zou zijn. Ook de vraag of ik wel tijd had voor oefeningen, sterkte mij in mijn positieve beeld dat ik van de trainer en de training had.”

“Consciëntieus oefeningen doen viel me in het begin wat tegen. Ik heb ze bewust moeten inplannen in mijn dagschema en ik ben achteraf heel blij dat ik dat heb gedaan. De mindfulness­training heeft me gebracht wat ik hoopte: rust en ontspanning. Ik leef nu bewuster, ik sta vaker even stil en neem adempauzes. Dat is niet vanzelf gegaan, want in het begin voelde rust nemen tegenstrijdig. Ik moest toch door?!”

Juist het beschouwen van situaties en zichzelf heeft rust gebracht in zijn hoofd en ontspanning in zijn lichaam. “Vooral het inzicht dat ik niet het label goed of fout hoef te plakken op alles wat ik doe en alles wat er om me heen gebeurt, was een eyeopener. Ik hoef niet altijd ergens wat van te vinden. Al dat oordelen, dat werkte gewoon niet meer voor mij.”

De eerste training mindfulness heeft Karel al een tijdje achter de rug. “Zelf de discipline opbrengen om het geleerde in de praktijk te blijven brengen, vind ik lastig. Ik mis de steun van de training. En toch neem ik mijn rustmomenten, adempauzes en maak ik vaker een wandeling. Wanneer ik dat niet doe, dan val ik terug in mijn oude patroon en dat wil ik echt voorkomen.

Ik vind ook steun bij mensen die ook een mindfulness­training hebben gevolgd. We zien elkaar nog regelmatig op meditatieavonden. Ik denk erover om binnenkort toch weer een heel weekend alleen maar met mindfulness aan de slag te gaan. Het effect van de eerste cursus vind ik wat wegzakken.”

Karel heeft inmiddels weer een nieuwe baan als organisatieadviseur. “Vooral het communiceren met anderen doe ik nu veel bewuster. Ik laat me snel op de kast jagen en ben me daar goed bewust van. Ik neem de tijd en de ruimte voor ik reageer. En soms lukt het me om niet te reageren. Het is heerlijk om mezelf de vraag te kunnen stellen: ‘wil ik hier iets mee?’ Wanneer ik dan besluit er niks mee te willen, dan voelt dat als een bevrijding.

Ben jij ook geïnteresseerd in het volgen van een mindfulness­training?

Kijk dan bij onze MBSR Mindfulness­trainingen. Er start er altijd één op korte termijn.

Als je je mindfulnessbeoefening wilt onderhouden ben je van harte uitgenodigd bij de wekelijkse meditatie avond of bij de maandelijkse meditatiedag.

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver