Trainer

Wibo Koole,
Monique Verhulst,
e.a.
Alle trainers

Datum

In overleg

Prijs

Wij sturen graag een offerte toe.


Locatie

Incompany

Voorwaarden

Voor iedere organisatie met een eigentijds human resourcesbeleid.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.

Datum in overleg Aanmelden


Inhoud van de training

Mindful werken

Ons incompany aanbod is een achtweekse mindfulnesstraining speciaal toegesneden op organisaties en hun medewerkers. Wekelijks een bijeenkomst op het werk en daarnaast regelmatig thuis oefenen. Veel aandacht voor de integratie van mindfulness in het werk, zodat je met meer vitaliteit, focus en creativiteit kunt werken.

Als ik neig tot ‘paniek’ ben ik veel beter in staat om het te beschouwen en het probleem terug te brengen tot wat het werkelijk is en er dan met een open mind naar te kijken.

Want mensen in organisaties kunnen mindfulness goed gebruiken. Grote werkdruk, hoge prestatie-eisen, dreigende reorganisaties, hoog ziekteverzuim en burn-out, hoge verwachtingen van creativiteit, veel repeterende werkzaamheden. Kortom, de stress is hoog in organisaties. En werknemers vragen tegenwoordig meer terug dan inkomen alleen. Ontwikkelmogelijkheden, sociale contacten, betrokkenheid moeten ook de ruimte krijgen. Dat motiveert mensen tot goede prestaties.

Mindfulnesstraining werkt!

Uit onderzoek naar de effecten van mindfulnesstraining blijkt dat het positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk.
Het blijkt dat medewerkers na een mindfulnesstraining:

 • minder last hebben van stress en negatieve gedachten;
 • sneller signaleren dat er wat aan de hand is en doen er dan ook wat aan;
 • contacten met collega’s positiever ervaren en makkelijker communiceren;
 • beter omgaan met conflicten, omdat ze zich minder snel bedreigd voelen;
 • zelfbewuster en vitaler zijn;
 • meer focus hebben, creatiever zijn en beter presteren.

Kortom, mindfulnesstraining bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Een incompany-mindfulnesstraining is daarom een logisch onderdeel van een eigentijds human resourcesbeleid.

Programma

Meer bewustzijn van het moment en ook van de momenten dat mijn aandacht wegglijdt. Ik kan het dan vaak weer snel herpakken. En ik ga wat minder snel, en doe toch net zo veel!

Het ontwikkelen van een andere houding

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Het is een vaardigheid, een houding die je in veel gevallen in een aantal weken goed onder de knie kunt krijgen. Net zoiets als fietsen eigenlijk, in het begin wiebelig en al doende leer je in korte tijd vaardig en soepel fietsen. Mindfulnesstraining is geen vaardigheidstraining waar je tips en trucs krijgt. Het is primair werken aan een andere houding: hoe ga je om met stress, werkdruk, aandacht, focus, communicatie en creativiteit in je werk.

Voor organisaties spitsen we de training toe op hun situatie. Voorbeelden zijn afkomstig uit organisaties waarmee we gewerkt hebben. Oefeningen worden aangescherpt met praktijkvoorbeelden uit de eigen organisatie en bedrijfscultuur. De standaard achtweekse training passen we in overleg aan: op welke tijden, met welke trainingsduur en –intensiteit, het soort oefeningen. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid voor het bewaken van de hoge kwaliteit van de training. En we kijken naar de inbedding van mindfulness in het human resources beleid. Van het management van de organisatie verwachten we dat de medewerkers de ruimte en steun voor deelname krijgen.

Bewuster geworden van niet behulpzame gedachten, en bewuster van de zaken die emotie triggeren. Hierdoor kan ik alerter en met meer aanwezigheid reageren in plaats van reflex reacties.

Onze mindfulnesstrainingen in organisaties voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van de wereldwijd wetenschappelijk bewezen en succesvolle Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainingen van Jon Kabat Zinn. Het Centrum voor Mindfulness heeft een decennium lang ervaring in het op een verantwoorde manier ontwikkelen van MBA’s (Mindfulness-based Applicaties) die zowel aansluiten bij de behoeften van de organisatie als bij die van de werknemers. In samenwerking met de universiteiten in Maastricht, Rotterdam en Amsterdam doen wij ook onderzoek naar de effecten van onze incompany programma’s.

Voor wie

Voor iedere organisatie met een eigentijds human resourcesbeleid.

Het Centrum voor Mindfulness heeft o.a. trainingen en workshops verzorgd bij:

INGLogo Gemeente AmsterdamDe RechtspraakBernhoven logo
KLM logo.svg   logophilips   werkplein baanzicht   logo hmc 01

Een incompany training aanvragen

Neem voor het aanvragen van een incompany mindfulnesstraining contact op met het Centrum voor Mindfulness. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.Boek Mindful Werken

Mindful werken omslag wibo kooleAls je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het: hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kan iedereen leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk.

Meer over het boek Mindful werken


Trainers

Onze trainers hebben allemaal uitgebreide ervaring als mindfulnesstrainer en voldoen aan de kwaliteitseisen van de Vereniging Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN). Dit zijn de internationaal geldende standaarden voor mindfulnesstrainers.

 • portret Nienke zw
  Nienke Heijbroek

  Mindfulnesstrainer

  Nienke Heijbroek

  Voor mij is Mindfulness een krachtig middel om stop-momenten in de dag in te bouwen en tot mezelf te komen. Hierdoor handel ik meer vanuit rust en verbondenheid met mezelf. Hier profiteer ik van als moeder, partner, collega en vriendin. Van jongs af aan heb ik de behoefte gehad de stilte op te zoeken. Ik merkte dat je zo contact kunt maken met een meer intuïtief weten in plaats van het altijd actieve denken centraal te stellen. Pas toen ik Mindfulness ging beoefenen heb ik de behoefte aan rust en stilte kunnen integreren in mijn dagelijks leven. Ik heb geen vakantie meer nodig om op te laden.

  Na een retraite in 2001 ben ik intensief yoga en meditatie gaan beoefenen. Vipassana-meditatie, mindful yoga, westerse meditatie en de Mindfulnessoefeningen inspireren mij.

  Sinds 2005 werk ik als trainer, coach en organisatieadviseur. De afgelopen jaren heb ik vooral binnen de zorg teams gecoacht en verandertrajecten begeleid.

  Op dit moment werk ik in meerdere sectoren en geef ik mindfulness binnen organisaties en op open inschrijving.

  Ik ben sociaal psycholoog en heb daarnaast opleidingen gevolgd tot organisatieadviseur, trainer en coach. In 2010 ben ik opgeleid tot mindfulnesstrainer. Ik volg regelmatig retraites en cursussen om mijn opmerkzaamheid verder te verdiepen.

  Bewust aanwezig zijn is voor mij een verrijking van mijn leven. Ik vind het geweldig om anderen te faciliteren om meer balans en rust in zichzelf te vinden.

  Meer info op: aandachtsoefening.nl

 • wibo koole
  Wibo Koole

  Directeur, politicoloog, organisatieadviseur en mindfulnesstrainer

  Wibo Koole

  Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Zijn grote interesse is het versterken en integreren van mindfulness in organisaties en leiderschap. En in zijn eigen werk heeft hij ervaren hoeveel waarde mindfulness voor leiderschap kan hebben. Hij bouwt daarbij voort op zijn brede ervaring als manager en directeur, waarbij hij teams heeft geleid die vanuit visie ambitieuze doelen realiseerden en daarbij tegelijk een vruchtbare persoonlijke groei doormaakten.

  Wibo is grondlegger van CvM's veelgeprezen leiderschapsprogramma Veerkracht in management, mindful leiderschap in tien weken. Hij is auteur van de bestseller Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties, het eerste boek dat een kader aanbiedt voor mindful leiderschap en teamwerk. Daarnaast schreef hij Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas, het populaire werkboek voor mindfulnesstraining in organisaties.
  Naast het geven van op mindfulness gebaseerde leiderschapsprogramma's is Wibo actief als management consultant en leiderschapsexpert voor innovatie in complexe systemen.

  Zijn werk richt zich op strategie en innovatie, verandermanagement en leiderschapsontwikkeling in een brede range van organisaties, zowel corporate als sociaal. Zijn uiteenlopende klantenkring bestaat onder andere uit: de gemeente Amsterdam en andere lokale overheden, het ministerie van landbouw in Ethiopië, internationale ngo's als Oxfam en Synergos, maar ook uit multinationals als KLM en ING.

  Hij studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en volgde het Advanced Management Program aan de Wharton Business School (University of Pennsylvania, Philadelphia). Hij is een gecertificeerd mindfulnesstrainer, transformationeel coach en lid van de Global Practitioner Group van het Presencing Institute (MIT, Boston). Eerder werkte hij als universitair docent en vervulde hij voorzitterschappen van besturen en raden van toezicht. Wibo oefent zich in diverse contemplatieve tradities en is in het bijzonder geïnteresseerd in de nieuwe wetenschappelijk inzichten rondom mindfulness en zijn toepassingen.

 • simone lips
  Simone Lips

  Arbeids- en organisatie psychologe en mindfulnesstrainer

  Simone Lips

  Ik ben arbeids- en organisatie psychologe (1964) en heb een jarenlange ervaring in het geven van trainingen op het gebied van communicatie, leiding geven en persoonlijke ontwikkeling. In de meest organisaties waar ik heb gewerkt heb ik veel stress, onvrede en conflicten gezien, met alle gevolgen van dien. Vaardigheidstrainingen zijn behulpzaam, maar bleken toch regelmatig een korte termijn oplossing te bieden. Er is veelal meer zelfbewustzijn en zelfmanagement nodig voor meer bestendige veranderingen.

  Toen ik in aanraking kwam met mindfulness bleek dat dit de ontbrekende schakel was in mijn leven en werk. Door mindfulness heb ik sneller in de gaten dat ik stress ervaar en schiet daardoor minder makkelijk in ineffectieve patronen. Dit zie ik ook bij veel cursisten.

  Ik hoor van hen ook dat ze hierdoor vaker weten te kiezen voor gezonde coping strategieën en regelmatiger tijd in bouwen voor rust en herstel. Ook helpt mindfulness om meer te genieten van de mooie dingen in het leven en wijzer en gezonder om te gaan met de lastige aspecten van het leven, waar we ook allemaal mee te maken krijgen. Ik ben er een milder mens door geworden, voor anderen en zeker ook voor mezelf.

  In mijn werk als mindfulnesstrainer sta ik voor helderheid, rust, doortastendheid en een ‘met beide benen op de grond’ benadering. Het is mijn missie om mindfulness in organisaties te brengen en op die manier een bijdrage te leveren aan meer vitaliteit en veerkracht voor iedereen die daar werkt. werkt. Meer info op: mindfulmoving.nl

 • Miranda van Schadewijk
  Miranda van Schadewijk

  Programma-assistent en trainer

  Miranda van Schadewijk

  De beoefening van mindfulness samen met anderen heeft al langere tijd een plek op de voorgrond in mijn leven. Sinds 2007 ga ik regelmatig naar mindfulness verdiepingsweken en retraites en in 2012 ben ik afgestudeerd met een Master Culturele Antropologie waarvoor ik onderzoek heb gedaan naar het leven in mindfulness van de echte experts: Boeddhistische monniken in Plum Village die 24/7 hun expertise in mindfulness verfijnen.

  Na mijn studie ben ik mij verder blijven ontwikkelen op dit gebied door het organiseren van internationale trainingsweken voor studenten en young professionals met thema’s als Gross National Happiness in Bhutan, Economics of Happiness in Duitsland, Emotionele Intelligentie en Motivatie in Vietnam en Permacultuur en Bewust Levensonderhoud in Frankrijk. In 2015 ben ik opgeleid tot mindfulness trainer bij het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco, om mindfulness op het werk en in leiderschap toe te passen.

  Mindfulness heeft voor mij aanzienlijk bijgedragen aan het vergroten van mijn zelfvertrouwen en het vinden van stabiliteit in hectische tijden. Het is voor mij van even groot belang om mindfulness te integreren in mijn contact met de ander met als resultaat betere communicatie en samenwerking en het versterken van mijn relaties met vrienden, familie en collega’s.
  Mindfulness is voor mij geen individuele aangelegenheid en daarom vind ik het zo leuk om bij het Centrum voor Mindfulness als programma assistent onderdeel te zijn van een team en van een beweging van bewustwording op het werk en in de maatschappij.

 • Monique Verhulst zw
  Monique Verhulst

  Marketing & communicatie, mindfulnesstrainer

  Monique Verhulst

  Na de afronding van de studie communicatiewetenschappen, ben ik zestien jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven op het gebied van marketing & communicatie. Ik heb bij diverse reclamebureaus en commerciële organisaties gewerkt.

  Sinds 2006 ben ik mij nader gaan verdiepen in vipassanameditatie en mindfulness en in 2010 als mindfulnesstrainer opgeleid - in de traditie van Jon Kabat-Zinn.
  Vervolgens heb ik diverse nascholingen gevolgd op het gebied van Mindful Werken en Mindful Communiceren.
  De effectiviteit, de efficiency en het welzijn van medewerkers en teamleiders naar een aanwijsbaar hoger niveau tillen, is wat mij drijft. Het verhogen van de kwaliteit van het werkzame en het privé leven. Ik ben pragmatisch, flexibel en gepassioneerd over de kracht van Mindfulness.

  Ik ervaar mindfulness zelf als een krachtige manier om de kwaliteit van het leven te verbeteren, zowel met betrekking tot het werkzame als het privé leven. Het doorgeven van dit krachtige middel is mijn missie. Aan deze missie geef ik invulling door enerzijds het geven van mindfulnesstrainingen, met name in organisaties, en anderzijds door de marketing & communicatie voor het Centrum voor Mindfulness te verzorgen en zo mindfulness verder uit te dragen in de samenleving.

  Ik ervaar zelf dat mindful leven mij kracht en stabiliteit brengt, wat er ook gebeurt. Het geeft me veerkracht en ik geniet intenser, simpelweg door vaker volledig aanwezig te zijn in het hier en nu.