Docent

Erik van den Brink
Frits Koster

Datum

5 november 2018

Prijs

€ 325, vrijgesteld van btw. Inclusief lunch en handouts.

Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Als deelnamecriterium geldt het eerder hebben gevolgd van module 1 en module 2 MBCL

Bewijs van deelname

De nascholingsdagen worden gemeld bij de VMBN als erkende nascholing voor mindfulnesstrainers. Het aantal lesuren bedraagt 13. Deelnemers ontvangen na afloop een bewijs van deelname.

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.

Na de aanmelding

Je ontvangt per mail bevestiging van je aanmelding en betaling.

Alle data op een rij Aanmelden

Nascholing MBCL - november 2018

Datum: maandag 5 en dinsdag 6 november 2018.
Tijd: 09.30 tot 17.00 uur.

Inhoud van de opleiding

Trainers en hulpverleners die eerder de volledige MBCL Teacher Training (module 1+2) hebben gevolgd, begeleiden inmiddels zelf MBCL trainingen, of zij bevinden zich in het proces van voorbereiding om dit te gaan doen, of zij integreren MBCL thema’s en oefeningen op andere manieren in hun werk. Vaak ontstaat er dan een behoefte om verder te verkennen en uit te wisselen.Graag meer van zulke dagen!

In deze extra scholing ligt de nadruk op de verdieping van een aantal thema’s en oefeningen die in de twee modules slechts kort aan bod konden komen; daarnaast is deze ‘terugkommodule’ ook bedoeld als een mogelijkheid tot intervisie en feedback m.b.t. ervaren knelpunten bij het beoefenen en begeleiden van compassiegerichte oefeningen en het werken met het MBCL-programma.

Literatuur

 • Baraz, James & Alexander, Shoshana. Awakening Joy. Bantam (2010)
 • Fredrickson, Barbara L. Liefde 2.0. Lannoo (2013)
 • Hanson, Rick. Geheugen voor geluk. Ten Have (2013)
 • Keltner, Dacher. De mens is niet slecht. Uitgeverij Ten Have en Halewyck (2009)
 • Koster, Frits & Van den Brink, Erik. Compassie in je leven. Boom Hulpboek (verwacht april 2015)
 • Siegel, Daniel. De mindful therapeut. Nieuwezijds (2011).
 • Singer, Tania and Bolz, Matthias. Compassion, bridging Practice and Science. Dit e-book is gratis te downloaden via compassion-training.org

ProgrammaFijn om ‘weer bij te zijn’ met de allerlaatste ontwikkelingen.

Doel van dit tweedaagse nascholingsprogramma:

 

 • Het verdiepen van mindfulness-based compassiegericht werken voor trainers/hulpverleners die ervaring hebben opgedaan met het werken met (onderdelen van) het MBCL programma.
 • Het verdiepen van inzicht bij welke cliënten en op welke wijze compassietraining heilzaam kan zijn.
 • Het verdiepen van de professionele basishouding en de vaardigheden in mindful dialoog of inquiry bij compassietraining.
Naast het verdiepen van de kennis en ervaring die is ontstaan vanuit module 1 en module 2 komt het volgende aan bod:

 • Nieuwe ontwikkelingen in het programma en bij het beoefenen en begeleiden van MBCL.
 • Inzicht in ‘de schering en de inslag’ van het MBCL-programma: wat zijn essentiële en wat zijn variabele onderdelen?
 • Vergevingsgezindheid. Aandacht voor twee vormen van vergevingsgezindheid die in de modules niet aan bod zijn gekomen: vergeving vragen en vergevingsgezindheid naar anderen toe.
 • Hoe kunnen verschillende oefeningen met elkaar verbonden worden.
 • Werken met interpersoonlijke mindfulness.
 • Intervisievragen van deelnemers m.b.t het begeleiden van MBCL Graag deze uiterlijk een week voor aanvang van de workshop mailen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Nascholingsuren en bewijs van deelname

De nascholingsdagen worden gemeld bij de VMBN als erkende nascholing voor mindfulnesstrainers. Het aantal lesuren bedraagt 13. Deelnemers ontvangen na afloop een bewijs van deelname.

Mogen jullie de humor behouden.

Overig

Meditatiekussens en –bankjes zijn aanwezig. Deelnemers wordt aangeraden gemakkelijk zittende kledij, een handdoek, (fleece)dekentje en eventuele andere hulpmiddelen mee te nemen die de beoefening kunnen ondersteunen.

Voor wie

De nascholing is geschikt voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, gespecialiseerde psychiatrisch verpleegkundigen, psychomotorisch therapeuten en andere (G)Gz-professionals; mindfulnesstrainers (MBSR/MBCT), coaches en andere professionals die werken met Mindfulness-Based en compassiegerichte methodieken. Succesvolle deelname aan module 1 en module 2 MBCL (aangeboden als 2x3 dagen of 1x6 dagen).

N.B. Dit is een minimumvereiste. Andere workshops of opleidingstrajecten, waarin compassie centraal staat, zijn geen vervanging hiervoor.

Bijzonderheden

Er zijn 22 plaatsen beschikbaar; de scholing gaat door bij minimaal 12 aanmeldingen. Plaatsing is op volgorde van binnenkomst; vol is vol.

Ontmoet de docenten

 • erik van den brink 2
  Erik van den Brink

  Psychiater, mindfulness- en compassietrainer

  Erik van den Brink

  Psychiater, Psychotherapeut en Mindfulnesstrainer
  Werkzaam bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis. Hij ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange meditatie-ervaring en scholing in MBCT bij RINO-NH (Joke Hellemans) en MBSR bij senior docenten van het Center for Mindfulness (Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer en Melissa Blacker).

  Hij verdiepte zich in psychotherapeutische scholen met mindfulness toepassingen, waaronder Acceptance & Commitment Therapy en Compassion Focused Therapy, en volgde workshops bij vooraanstaande docenten als Mark Williams, Ruth Baer, Christopher Germer, Steven Hayes en Kelly Wilson.

 • frits koster
  Frits Koster

  Vipassanaleraar, mindfulness- en compassietrainer

  Frits Koster

  Vipassanaleraar, mindfulness- en compassietrainer
  Verbleef 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij o.a. boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (uitg. Asoka) en heeft jarenlange ervaring als meditatieleraar. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness (IvM) en is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België, Ierland en Noorwegen.

  Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij mindfulnessactiviteiten begeleidt in binnen- en buitenland.